
240 g blødt smør
160 g flormelis
60 g mandelmel eller
fintblendede smuttede
mandler
2 mellemstore æg
Kornene af ½ vaniljestang
470 g hvedemel
1 tsk. fint salt
Pistaciemasse
250 g lyst rørsukker
240 g blødt smør
kornene af ½ vaniljestang
165 g mandelmel eller
fintblendede smuttede
mandler
75 g usaltede
pistaciekerner
3 mellemstore æg
lidt salt
10 g hvedemel
Desuden
2 bakker flotte friske
jordbær
1 stort glas ribsgelé
2 spsk. Usaltede
pistaciekerner
Mørdej
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 120 g af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 350 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen.
Del portionen i to lige store dele, og rul dejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg det ene hold dej og papir over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time. Læg den anden dej i fryseren, så har du den til en anden god gang. Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule. Beklæd en tærteform med løs bund med dejen. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af. Ret til med fingerspidserne. Prik bunden flere steder med en gaffel. Beklæd den med et stykke alufolie, og fyld formen op med tørrede bønner eller riskorn, hvis du skal bage mørdejen før videre brug.
Forvarm ovnen til 190° ved varmluft. Bland sukker, smør og vaniljekorn sammen i en røreskål med et piskeris. Tilsæt mandelmel. Formal pistaciekernerne i en blender til en fin masse, og bland dem i smørblandingen. Tilsæt æggene, 1 ad gangen, og pisk 1 minut mellem hvert æg. Tilsæt salt, og sigt hvedemelet i. Vend det hele rundt med en gummidejskraber, til det er en ensartet masse.'
Tag tærteformen ud af køleskabet. Fordel pistaciemassen i tærteformen – jævn overfladen med en spiseske. Bag nu tærten i midten af ovnen i ca. 45 minutter. Fyldet skal være hævet en smule op på midten, og mørdejskanten skal være gylden og ikke for lys. Tag tærten ud, og lad den køle af i formen på en bagerist.
Skyl jordbærrene så lidt som muligt, og nip derefter de jordbærrene så lidt som muligt, og nip derefter de grønne haser af (jordbær suger vand til sig – og det forstærkes hvis du skyller dem, efter haserne er fjernet). Dup bærrene tørre i et rent klæde. Nu kan du vælge enten at halvere jordbærrene eller at arrangere dem hele, med spidsen opad. Begynd ude fra kanten af tærten, og sørgJordbærtærte med pistaciemasse for, at der er balance i størrelsen på de hele eller halverede jordbær. Slut af med et jordbær i midten af tærten.
Kom ribsgeleen i en lille kasserolle, brug evt. et piskeris til at dele geleen i mindre klumper, og lad det smelte langsomt. Pensl jordbærtærten med den smeltede gele – begynd med den yderste kant af tærten og arbejd dig ind mod midten. Hvis geleen i kasserollen begynder at sætte sig, skal du blot varme den op igen.
Hak pistaciekernerne mellemgroft, og kom dem i en lille skål. Ryst skålen en smule, og tag så kun det øverste lag pistaciekerner, og drys lidt ud over tærten (sådan gør jeg også, hvis jeg skal pynte med andre typer af nødder – på den måde undgår jeg at få alt nøddesmulderet med, og det samlede udtryk bliver renere).Og så er der kun tilbage at håbe på, at også bageren af denne tærte når at få et stykke!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar